По пътя към богатството може да срещнете много пречки. Основните от тях обаче, най-вероятно ще си създавате самите вие.

Ето, някои от най-честите спънки, които можете да срещнете, докато се опитвате да влезете в групата на "единия процент", подбрани от Наполеон Хил, на база проучването му на над 500 самореализирали се милионери, през последните 20 години.

Нямате ясно определена цел

"Няма надежда за успех за хора, които нямат цел, която да е ясно определена и в която да се целят", пише Хил.

Липса на амбиция

Трябва да го искате. "Няма шанс за човекът, който е безразличен към това да иска да промени живота си към по-добро и който не е готов да плати цената за това", пише авторът.

Богатството не се появява от себе си. Трябва да работите постоянно и неуморно за неговото създаване. Добра отправна точка е да инвестирате парите си, колкото по-рано, толкова по-добре. Сложната лихва ще работи за вас.

Не получавате подходящо образование

Вземете образованието си и го приложете в реалната среда. Дали наистина ви е от полза в това, с което искате да се занимавате. Ето защо, преди да решите какво искате да учите, е добре да имате представа с какво искате да се занимавате в бъдеще.

Липсата на дисциплина

"Дисциплината идва със самоконтрол. Това означава, че хората трябва да контролират негативните си качества. Преди да започнете да контролирате средата, трябва да се научите да контролирате себе си... Ако не завоювате себе си, то вашето его ще ви завоюва", коментира Хил.

Когато става въпрос за забогатяване, най-простата формула е - пестете повече, потребявайте по-малко. Това е проста концепция, но въвеждането й на практика изисква сериозна дисциплина.

Не се грижете за здравето си

"Никой не може да се радва на успеха, без да има добро здраве. Не е случайност, че някои от най-богатите хора, отделят изключително внимание на здравето си, като се упражняват постоянно", коментира Хил.

Размотавате се

Според Хил, протакането е една от най-честите причини за провала. "Повечето от нас минават през провали, защото чакаме правилното време, за да започнем нещо, което си заслужава. Не чакайте! Времето никога няма да е "най-подходящо"", смята експертът.

Липса на постоянство

Не спирайте, докато не постигнете това, което искате. "Повечето от нас са добри на старта, но лоши на финала", пише Хил. "Хората често са склонни да се отказват, при първи признаци за трудности или поражение".

Негативност

"Няма надежда за успех за хора, които са с негативна същност", пише Хил. "Успехът идва при хора, които упражняват сила, а силата идва, чрез кооперативните усилия на много хора".

Ако искате да забогатеете, позитивните емоции трябва да доминират над негативните, смята авторът.

Липса на решителност

Заемете позиция и я отстоявайте. "Анализ на няколко стотин човека, натрупали богатство над един милион долара, свидетелства факта, че всеки един от тях е имал навика да отстоява позициите си", пише Хил.

Избирате неподходяща половинка

Не се обвързвайте, само защото времето за това изглежда подходящо. Трябва да намерите най-подходящия за вас човек, коментира Хил. Подборът на неправилен човек, е още една от най-честите причини за провал.

Не поемате рискове

Да сте внимателни с парите е важно, да сте прекалено внимателен обаче, може да има негативни последствия по пътя към богатството. "Хората, които не поемат рискове, на практика получават това, което е останало след другите, а това не е достатъчно", съветва Хил.

Движите с неподходящи хора

Богатите се свързват и дружат с други богати. Те се обграждат от позитивни хора, като избягват по всякакъв начин негативните. Това не е случайно. Ако се движите в "лоша компания", то шансовете ви да я надскочите, са минимални.

Стоите на работа, която мразите

"Никой не може да успее в поле, което не харесва. Най-критичната стъпка, за да се промотирате като личност, е да изберете работа, която обичате", смята Хил.

Не стеснявате фокуса си

Фокусът към построяване на богатството не бива да се разсейва, от други по-маловажни цели. "Насочете всичките си усилия към постигането на една единствена важна цел", съветва авторът.

Липса на страст

Ентусиазмът е критичен за достигането на крайната цел. Ако нямате ентусиазъм в начинанието си, то едва ли ще е успешно.

Затворен сте към нови идеи

Бъдете отворени към нови идеи и сътрудничество. "Хората, които са затворени към новите идеи, рядко са напредничави и достигат големи цели".

Не можете да се кооперирате

Почти никой не може да достигне до крайния успех съвсем сам и без помощта на екип. Липсата на комуникативни качества, могат да са сериозна пречка по пътя ви към успеха.

Чарът и личните качества са почти толкова важни, колкото наличие на стратегия

"Хората мразят да се занимават с гадняри", коментира предприемачът Марк Кюбан.