огледите на всички често са насочени към класациите, включващи най-богатите хора на планетата. Редовно четем за Бернар Арно и Уорън Бъфет, но сред тях, и то в топ 20, се намира една дама. Коя е най-богатата жена на света? От края на миналата година състоянието на Франсоаз Бетанкур-Майерс вече надхвърля 100 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Коя е тя?

Родената през 1953 година Франсоаз рискува лесно да попадне в клишето на милионерска наследница. Тя обаче упорито и доста успешно страни от това.

Внучката на Йожен Шулер, основател на козметичния световен гигант L'Oreal, и единствена дъщеря на известната бизнесдама Лилиан Бетанкур чудесно знае, че е привилегирована, но се старае да живее скромно и да пази личния си свят далеч от медийното внимание.

Снимка 673095

Източник: iStock

Тежестта на известността я преследва от най-ранно детство - и от двете страни. Баща й, Андре Бетанкур, е министър по времето на Шарл дьо Гол, а ранните й години не могат да се определят като щастливи.

Както повечето деца на заможни родители, учи в пансион, а по-късно родителите й я прибират да се обучава вкъщи, тъй като се страхуват от потенциално отвличане. Този луксозен затвор я прави самотна и сравнително затворена.

В сянката на мама

По-късно Франсоаз учи в Академията за изящни изкуства и окончателно решава, че не желае светлината на прожекторите. В пълен противовес с бляскавата си майка Лилиан, която търси показност, харесва светските изяви и не крие вкуса си към лукса.

Това, естествено, поражда напрежение между двете, тъй като медиите често описват Франсоаз Бетанкур като интелектуалка, която предпочита усамотението, класическата музика и книгите.

Снимка 648375

Източник: GettyImages

Любовта преди всичко

Едва на 19 години среща своя бъдещ съпруг Жан Пиер-Майерс, също наследник на богат банкерски род. Той не е фаворит на родителите й поради еврейския си произход, но Франсоаз е упорита и непреклонна. Така, 10 години след първата им среща, Жан Пиер става официална част от живота и бизнеса на семейството.

Синовете на двойката вече наближават 40-те, но очевидно са възприели лайфстайла на своята майка. Не дават интервюта и странят от всякакви светски изяви. И двамата са част от семейния бизнес.

Писането - професия или хоби?

Именно силната връзка на Франсоаз със съпруга й става причина тя да приеме юдаизма. Това води и до сериозна промяна в светогледа й и по-специално в отношението й към Библията.

Тя изучава отношенията и връзките между католицизма и юдаизма, като отделя около 10 години, за да напише книга по темата, която в крайна сметка се превръща в 5-томно задълбочено изследване. Друга тема, по която пише, е гръцката митология.

Петият в класацията на милиардерите стана още по-богат, добави почти $20 милиарда към активите си

Петият в класацията на милиардерите стана още по-богат, добави почти $20 милиарда към активите си

Това се дължи на невиждания за последните 3 години скок в цените на акциите на софтуерната компания

Семейната фондация

През 1987 година Франсоаз, заедно със своите родители, основава фондация Bettencourt Schueller, която управлява и до днес. Организацията има за цел да подкрепя науката и изкуството, както и да насърчава обществото към преодоляване на различията.

След като пожар нанесе сериозни щети на Нотр Дам дьо Пари през 2019 година, Bettencourt Meyers и компанията L'Oreal обещаха 226 милиона долара за ремонт на катедралата. Ежегодно фондацията подкрепя над 100 проекта. Само за 2023 година разпределената сума възлиза на над 68 млн. евро.

И така, в края на 2023 година името на наследницата на френската козметична империя влезе отново в медийните публикации.

Благодарение на рекордното поскъпване на акциите на L'Oreal, от които семейството все още притежава 33%, Франсоаз се нареди в иначе запазената "само за мъже" територия.

Въпреки своя статус обаче тя все така предпочита да страни от светски изяви и се радва на най-големия лукс за милиардерите - анонимността.