Богатите хора от различни страни в света напоследък все повече се преселват в по-топли страни, пише чешкото издание SZ. Тези предпочитани региони, освен топъл климат, имат и друга важна особеност - икономическа свобода и ниски данъци.

Милионерите в долари често се местят на Юг. През последното десетилетие много голям брой богати хора са напуснали родните си места и са ги привлекли страни като Гърция и Сингапур.

Изминаха седем години, откакто Великобритания гласува на референдум за напускане на Европейския съюз. За това време почти 16 хиляди милионери в долари повече са напуснали островната държава, отколкото са се установили там. Това показват данни на консултантската компания Henley and Partners (H&P).

В доклада си компанията показва от кои държави най-често напускат милионерите и съответно кои страни ги привличат за живеене най-много. Компанията H&P изчислява, че повече от 3000 милионери в долари са напуснали Великобритания само през миналата година.

"Богатите също плачат": Какви са най-големите страхове на милиардерите

"Богатите също плачат": Какви са най-големите страхове на милиардерите

Проучване на най-голямата швейцарска банка UBS

Но при Китай обаче ситуация е най-лошата в това отношение. През 2023 г., както изчислява Henley and Partners, втората икономика в света е загубила 13,5 хиляди милионери. Това е два пъти повече от Индия, която е на второ място (6,5 хиляди) по брой напуснали я милионери през 2023 година. На четвърто място в "класацията" за напуснали родната си страна милионери е Русия (3000).

Така на практика през 2023 г. страните, "загубили" най-много богаташи заради преселването им в други страни, са: Китай, Индия, Великобритания и Русия.

От друга страна, през 2023 г. хората с нетно състояние над 1 милион долара най-често се местят в: Австралия (5,2 хиляди), Обединените арабски емирства (4,5 хиляди) и Сингапур (3,2 хиляди).

Снимка 652139

Източник: iStock

Освен това, сред най-популярните за милионерите страни попадна и Гърция. Тази наша съседка е привлекателна за богатите хора далеч не само заради климати си. Гърция предлага статут на пребиваване и след 180 дни - паспорт на Европейския съюз на всеки, който е готов да инвестира там поне 250 хиляди евро. В морската държава е достатъчно да се инвестира посочената сума и само в недвижими имоти - и човек получава право на гражданство.

Всички привлекателни за живеене държави имат едно общо нещо: те предлагат на богатите по-голяма икономическа свобода. В тази връзка данъчната тежест там е сравнително ниска, а инвестирането е по-лесно. Затова Сингапур също влезе в топ 10 на най-предпочитаните от милионерите места за живеене. Често той е наричан най-свободният икономически пазар в света.

"Портрет" на най-богатите руснаци

"Портрет" на най-богатите руснаци

Какъв е средният размер на богатството им и какво образование имат

Все повече и повече богати хора се местят на нови места за живеене. По предварителни оценки, през миналата година са сменили гражданството си 122 хиляди милионери в долари. Това е със 70 хиляди т.е. над двойно повече от 2013 г., когато Henleyand Partners е започнала да следи данните за преселването на богатите хора по света.

Като цяло, сега най-много милионери живеят в САЩ - 22,7 милиона (40% от всички в света). На второ място е Китай, а на трето - Франция. Повечето от страните в топ 10 по брой милионери са и сред десетте най-големи икономики в света.

Защо богаташите по света купуват футболни клубове

Защо богаташите по света купуват футболни клубове

Една от основните причини е световна известност на марката