Опитваме се да убедим американската енергийна компания Westinghouse да участва с 49% от разходите за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя днес участва на организирания от Българския енергиен и минен форум конференция на тема "Ядрената енергетика в условията на либерализиран пазар". В събитието участват още народни представители, енергийни експерти, представители на Росатом, Westinghouse и др.

На въпрос дали АЕЦ Козлодуй е способна да осигури финансирането на своите 51% Петкова заяви, че това е въпрос, който предстои да бъде решен. Припомняме, че на 31 март изтича първоначалното споразумение между Westinghouse и АЕЦ Козлодуй за ексклузивитет на офертата за строителство на реактора AP1000. Министърът на енергетиката коментира това, като заяви, че до 31 март има още време и до тогава ще бъде взето решение за по-нататъшното сътрудничество с американската енергийна компания.

Министър Петкова също така заяви, че вече е проведена и първата среща с американския енергиен експерт, който трябваше да дойде следствие на договорката между кабинета Борисов и държавния секретар на САЩ Джон Кери, който беше на посещение у нас в началото на годината.

Срещата бе опознавателна и не сме дискутирали конкретни теми отговори Петкова, на въпрос на Money.bg.

По-рано пред участниците във форума енергийният министър посочи, че основният приоритет на правителството е удължаването на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй, който се изпълнява в срок.

Народният представител от ГЕРБ Валентин Николов, който е зам. председател на комисията по енергетиката, заяви, че 7-ми блок ако бъде построен би продавал енергията на по-високи цени от тези, които в момента са на свободния пазар. За това е вариант, ако бъде построен 7-ми блок, цената на електроенергията от АЕЦ да бъде средната между тази на 5 и 6 блок и тази на новата мощност.