Европейски инвестиционни фондове увеличават инвестициите си в недвижими имоти в България. Според Тома Станишев, Управител на агенция за недвижими имоти Galardo Real Estate, фондовете инвестират най-вече в закупуване на търговски имоти, като офис площи, площи за ритейл вериги и логистични паркове с цел последващо отдаване под наем.

„Като цяло търсенето на подобни имоти е концентрирано най-вече в София. Общо взето сделките са на цени от над 800 000 евро, но финалната сума зависи до голяма степен от местоположението, типа сграда и квадратурата", обяснява Тома Станишев.

Засиленият интерес от европейските фондове към пазара на имоти в страната се наблюдава от 6 месеца и продължава да нараства, като търсенето в големите градове е най-високо. Една от основните причини за засиленият интерес на фондовете към недвижими имоти в София е високата рентабилност при отдаването им под наем, която в много случаи е над 8 %.

Друга тенденция на пазара на недвижими имоти е, придобиването на имоти от чужденци, които преди това са живели в страната под наем. Агенцията Galardo Real Estate е специализирана в предлагането на услуги за чужденци в България и оказва пълно съдействие след подписване на договора при плащане на сметки, включване към различни услуги и т.н.

Според експерта, цените на пазара за недвижими имоти в България са стабилни и благоприятни, което мотивира хората да сключват сделки с имоти. Може да се очаква ръст на пазара за недвижими имоти в случай че спадът на лихвените равнища продължи, коментира още Тома Станишев.