До 20 хил. лв. глоба да има за лице или фирма която нерегламентирано извършва услуги свързани с недвижими имоти. Това поискаха от Националното сдружение „Недвижими имоти" по време на пресконференция, на която участваха председателят и зам.- председателят на асоциацията Иван Велков и Добромир Ганев.

Тези глоби ще се налагат за повторно нарушение на лица, които не са спазвали професионалната етика и стандарти по време на процеса на отдаване под наем или продажба на недвижими имоти. За първоначално нарушение глобите се предвиждат да са в рамките на 3000 до 5000 лева.

Очаква се в близките дни и седмици представители на сдружението да направят опити да поставят въпроса свързан с приемането на закон, който да регламентира дейността им. За това се предвиждат консултации с парламентарно представените партии и комисиите.

Иван Велков посочи, че НСНИ ще продължи да настоява лицата, които извършват посредническа и консултантска дейност да бъдат вписвани в публичен регистър и да отговарят на минимални изисквания за образование и квалификация.

Очаква се по време на Есенния панаир в Пловдив да се проведе кръгла маса, която да включва и представители на строителния бранш, фирмите занимаващи се с управление на собствеността и др.

Велков посочи още, че в близките седмици към НСНИ ще се създаде група за медиация, която да служи за решаване на спорове и проблеми свързани с наемането и продаването на недвижими имоти.

По отношение на пазара Ганев заяви, че за първите 6 месеца на годината се забелязва ръст на сделките с недвижими имоти от 11%, като основната част от тях се извършват със спестявания. Има и голяма част от сделките които се случват след като хората преди това са продали земеделските си земи.

Пазарът на земеделски земи остава "горещ", въпреки появилите се сигнали за намаляване на интереса на инвеститорите. Според Иван Велков в близко бъдеще се очаква дори големи международни инвестиционни фондове да започнат да участват по-активни на пазара.