Възможността нискобюджетната авиокомпания Ryanair да извършва полети от и до Пловдив е била обсъдена на среща между областната администрация в, Българската стопанска камара и Българо-каталунската търговска камара. Участие на форума е взел и изпълнителният директор на летище Пловдив Дойчин Ангелов(на снимката). Темата на срещата е била Инфраструктура и икономическо развитие.

Манел Риера, президент на Българо-каталунската търговска камара, разказа за развитието на летището в Херона, градче на час отдалечено от Барселона, Испания.

Преди 10 години аерогарата в Барселона е бил пред закриване, и е работила само с чартърни полети, почти като пловдивския си събрат. Но се появява една от най-големите европейски low cost компания Ryanair и променя из основи развитието не само на летището, но и региона. От обслужване на 500 хиляди пътници годишно, броят им вече е над 6 милиона.

Интересното е, че Херона се превръща във важен логистичен център не само за Каталуня /автономна област в Испания/, но и за Южна Франция. "Това се случи след като държавата плати 800 000 евро на "Райън ер", за да започне да оперира от Херона", обясни г-н Риера.

Цитираните суми са увеличени през следващите години и сега са 3 милиона евро на година, но вече идват от фонда на сдружението на местните предприемачи в област Херона.

"Сдружение, което да генерира подобен фонд вече е налице и за пловдивското летище", каза г-н Ангелов. "В него очакваме да се включат над 30 общини от региона, 5 вече са гласували, още толкова са в процес на гласуване. За съжаление община Пловдив не е сред първите, макар, че имаме всички уверения, че този въпрос се разглежда. Знам, че проектът за намаляване на държавните такси наполовина за 2 години за летището е готов. Очакваме до 2 седмици той да е в Министерския съвет", допълни Ангелов.

Между 6 и 15 април представители на нискотарифната авиокомпания "Райън ер" ще бъдат в България. "Първо те ще се срещнат с министъра на транспорта, съобщенията и информационните технологии Александър Цветков. След това ще дойдат в Пловдив да финализираме последните моменти от едно евентуално споразумение с тях", информира шефът на летището.