Предвид стабилната макрорамка, благоприятната данъчна среда, растящата производителност може да се предположи, че ефектът от кризата на международните финансови пазари ще бъде по-скоро индиректен за България. Това каза председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов, цитиран от БТА.

Той допълни, че в значителна степен кризата се отнася основно към глобалните инвеститори и тя предопределя пазарното им поведение и инвестиционните им стратегии.

В същото време стана ясно, че с повече от 5% нагоре се изстреля водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX в началото на сесията. След това индексът стопи част от спечеленото, но продължава да е на зелена територия със значителна преднина - повишение с 3,64 процента до 869,94 пункта, съобщава DarikFinance.bg.

Търговията в петък започна с повишения при Еврохолд България, Химимпорт и Зърнени храни, а акциите на Оловно-цинков комплекс скачат с повече от 14 на сто.

Сделки за 50 акции на БТК сваля цената по позицията с 43 процента. След седмица на силен спад, в която капитализацията на борсата падна до 18 млрд. лв., а индексите се удариха в тригодишно дъно, днес сме свидетели на първата позитивна сесия на борсата.