България може да приеме единната валута през 2011 или 2012 г. вместо таргетираната от БНБ 2010 г., заяви в интервю за агенцията „Ройтерс" Пламен Орешарски след заседанието на финансовите министри на ЕС ЕКОФИН в Брюксел.

България, която провежда една от най-строгите фискални политики в Европа е готова да продължи да затяга фиска на страната, за да държи в рамки големия дефицит по текущата си сметка и да намали инфлацията, която се явява най-голямото й препядствие към Еврозоанта, пише „Ройтерс".

„2010 г. не е строг самоцел за приемане на еврото, като можем да бъдем гъвкави във времево отношение. Ще се присъединим към Еворзоната, когато покрием всички критерии, което ще стане може би през 2011-2012 г.", заяви Орешарски.

България към момента покрива критериите за бюджетен дефицит, публичен дълг, лихвени проценти и неформално валутна стабилност (запазвайки валутния си борд). Единственият проблем остава високата инфлация от 6.5% на годишна база през декември миналата година, която може да отложи приемането на единната валута с 1-2 години от предварително очакваното членство през 2010 г.

Големият дефицит по текущата сметка също тревожи ЕС, като проблем, който може да разклати макро-икономическата стабилност на страната. Орешарски заяви, че за да се пребори България с този проблем трябва да продължи да контролира изкъсо публичните си разходи и да снишава темпа на инфлация.

„Знаем, че подлежим на строг мониторинг пред европейските инстанции и сме готови ако се наложи да увеличим бюджетния си излишък, въпреки че за тази година той е планиран да спадне до 2% спрямо отчетения 3.5% през 2006 г.", заяви още министър Орешарски.

Той потвърди, че България ще се присъедини към Европейския валутен механизъм (ЕВМ-2) преди средата на 2007 г., но допълни, че официални преговори с ЕК по този въпрос все още не са започвани.

„За нас е изключително важно да запазим същия фиксиран курс евро-лев и през този двугодишен тестов период, което ще се осигури чрез запазването на паричния съвет и отказването от 15% марж в динамиката на националната валута спрямо еврото", каза още Орешарски пред „Ройтерс".

Той заяви, че в макро-икономически план влизането ни в Еврозоната няма да се различава много от това на провеждането на политика на Паричен съвет през последните години. Орешарски сподели, че не очаква драматични промени в икономиката след приемането на еврото.

За да се присъедини към Еврозоната България не трябва да надвишава нивото от 1.5% над средното ниво на инфлация на трите страни с най-нисък инфлационен растеж в Европа. Към момента този процент е 2.8%. За сравнение България планира инфлацията да спадне на 4.4% през 2007 г.