Европейската комисия е одобрила държавна инвестиционна помощ за млечния сектор в България, съобщи в интервю за агенция „Фокус" заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Новата помощ ще бъде свързана с Програмата за развитие на селските райони, като субсидията по проектите на млекопроизводителите ще стане до 70-75 %, тъй като ще бъде осигурен кредитен ресурс от Държавен фонд „Земеделие".

„Така схемата става много проста - взимаш кредит с референтен лихвен процент малко под 6 % от фонд „Земеделие", изпълняваш проект по ПРСР и съответно инвестицията ти излиза не повече от 20-30 % за твоя сметка и това именно е отговорът на въпроса за т. нар Гаранционен фонд, т.е. ДФЗ като дава този кредит, гарантира пред ПРСР.

Смятаме тази възможност да стане факт тази есен. Проведохме вече първите разговори с Европейската комисия. През септември ще продължим и се надяваме, че това ще повиши интереса към усвояване на европейските средства. Защото няма какво да се заблуждаваме, това е най-големият и сигурен ресурс, който може да помогне на сектора.

Има резервиран бюджет специално за млекопроизводителите, но паралелно с това, знаете, че кредитите, които ДФЗ отпуска, са от 4 месеца, каза Димитров.

Към момента се изчаква окончателното решение на Европейската комисия за помощта.