Проверка на експерти от ЕК трябва да започне днес в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация ".

Експертите ще ревизират нивото на контрол върху българската авиация и конкретно върху 5-те карго компании, чийто лиценз за полети в ЕС беше отнет преди повече от 3 месеца.

Проверката трябваше да се състои между 7 и 12 май, но беше отложена, след като се разбра, че петте компании все още не са изпълнили изискванията на ЕК и евентуална проверка няма да доведе до връщане на лицензите им за полети в ЕС.

Съвместната инспекция на Европейската комисия и EASA (Европейската агенция за Авиационна безопасност), трябва да реши дали да бъде възстановено правото на авиокомпаниите да извършват полети в ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия.

Припомняме, че Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация"- Министерство на транспорта забрани на "Ер София", "Хели Ер", "Брайт Авиейшън", "Скорпион Ер" и "Вега Еърлайнс" да извършват полети в ЕС на 25 февруари т.г.

Забраната, наложена от българска страна, позволява при регулиране на неизправностите и в частност при подмяна на проблемния самолетен парк от товарни АН- 12, отнемането на лицензите да бъде преразгледано в много по-кратки срокове и компаниите отново да оперират на европейския пазар.

Стратегическият ход позволява на 5-те ни авиокомпании да отстрочат с малко решаването на проблема с остарелия руски авиопарк, който по изискване на ЕС трябва да излезе от регулация след 1 април 2007 г.