Приключи процедурата за избор на мениджър на първичното публично предлагане (IPO) на акции на „Енемона" АД на Българската фондова борса.

На финала за мениджъри на IPO на „Енемона" АД бяха избрани ЕЛАНА Трейдинг и Обединена българска банка АД (ОББ). ОББ АД беше водещ мениджър по сделката за успешното пласиране на първата емисия необезпечени корпоративни облигации на компанията с номинална стойност 6 милиона евро.

Предвижда се излизането на „Енемона" АД на Българска фондова борса да се осъществи през месец юни 2007 година. В случай, че по процедурни причини тази възможност бъде пропусната, то листването на компанията на борсата ще се реализира в началото на месец септември тази година.

Планираният дял от „Енемона" АД, който ще бъде предложен на Българската фондова борса, е в размер на 15 % - 20 % от акциите на дружеството. Окончателният размер на първичното публично предлагане, както и датата на неговата реализация ще бъдат съобразени със съветите на мениджърите на емисията.

Към „Енемона" АД вече е проявен сериозен интерес от страна на чуждите инвеститори, като до момента неформално заявените интереси надвишават значително размера на предстоящото IPO.

Предлагането на „Енемона" АД на борсата цели осигуряване на необходимите инвестиции за втория етап от инвестиционна програма на дружеството, създаване на предпоставки за привличане на инвеститори и подобряване възможностите на компанията за дългосрочно дългово финансиране както от страна на български, така и от страна на чуждестранни финансови институции.

Първият етап от инвестиционната програма на компанията беше реализиран посредством две облигационни емисии на „Енемона" АД и една на Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ с обща стойност 10.25 милиона евро.

Енемона" АД е изцяло частна компания с 16-годишна история. Дружеството е първата компания в България, която успешно осъществи ЕСКО договор - договор с гарантиран резултат за извършване на мерки по енергийна ефективност на общински сгради. Особеното на този вид договаряне е, че компанията финансира със собствени средства извършването на енергоспестяващите мерки, като поема целия финансов и търговски риск.

През 2006 г. „Енемона" АД получи златен приз в класацията "ТОП 50+" на Българска строителна камара. Златният приз е за най-добра строителна практика през 2005 г. в категория "Големи предприятия".

През миналата година дружеството получи и награда за прецизно саниране на сгради по проекта за „Енергийна ефективност". Специалната награда бе връчена на компанията на конкурса Фасада на годината 2005, организиран от "Баумит България" ЕООД.

През лятото на 2006 г. "Енемона" АД повиши своя кредитен рейтинг на BBB тренд положителен и влезе в престижната класация ТОП 50 на най-динамичните български компании, която се изготвя от рейтинговата агенция Standart&Poors, съвместно със сп. "Business Week - България".