В рамките на шестмесечен пилотен проект с бюджет 247 900 евро между Главна дирекция «Гранична полиция» и Федералната полиция на Германия 15 служители на Главна дирекция «Гранична полиция» бяха обучени да участват в дейността на Съветите по изготвяне и изпълнение на плановете за сигурност на пристанищата, съобщи bourgasINFO.com.

Те получиха европейски сертификати за оценка на сигурността на кораби и пристанищни съоръжения.

Финансирането на проекта е осъществено по програма ФАР на Европейския съюз. Главната му цел е засилване на управлението на българските граници, чрез хармонизиране на законодателството в областта на сигурността на пристанищата с национално значение и въвеждането на добри практики от Евросъюза за граничния контрол на морските ГКПП.

Според Комисар Красимир Петров, приключилият пилотен проект има множество положителни резултати, сред които най-важните са разширяване правомощията на Главна дирекция "Гранична полиция" при оценката и подобряването на нивата на сигурност на пристанищните съоръжения както и поемането на задачи за реакция на гранични полицаи при заплахи за кораби, плаващи в български териториални води.

Ръководителят на проекта Франк Гьорке подчерта, че българските и немските експерти са направили задълбочен анализ на съществуващата в страната ни нормативна уредба, като са обсъдили и възможностите за законодателни инициативи, насочени към повишаване ролята на "Гранична полиция", респективно на МВР, при осигуряване сигурността на корабите, пристанищата и пристанищните съоръжения.