Според проучване на Standard & Poor's, икономиката на България е една от най-уязвимите към промени в ликвидността на глобалните пазари, но въпреки това за 2007 год. сме успели да постигнем известна стабилност, съобщава агенция Ройтерс.

Индексът за уязвимост към промени в ликвидноста, изследван от Standard & Poor's, показва устойчивостта на държавите спрямо лошите пазарни условия. България, заедно с Латвия, Исландия, Турция и Румъния попада в групата на 15-те страни в Европа, Средния Изток и Африка, чиито икономики са заплашени от сериозни проблеми, ако понижаващата се ликвидност на пазарите продължава да се разраства.

Независимо от това за 2007 год. стойността на този индекс за България бележи ръст от 1 пункт.

Като най-стабилни се посочват Русия, Египет, Украйна и Чехия. В златната среда се нареждат Литва, Ливан, Словакия, Полша, Унгария и Южна Африка.  

Индексът за уязвимост към промени в ликвидността е част от изследването "Накъде ще тръгнат индексите на страните в Европа, Средния Изток и Африка с влошаването на кредитната криза?".

Той се изчислява въз основа на количествени фактори от първостепенна важност за държави с нарастващ дълг, като например процент на дълга от БВП, брутни външни задължения като дял от платежния баланс, поток от преки чуждестранни инвестиции като дял от валутните резерви, размер на текущия дефицит по търговска сметка, размер на преките чуждестранни инвестиции, както и отношението на реалния валутен курс за 2007 год. към средния валутен курс за 90те.