Испанската централна банка е консервативна. Това се обърна в добро за испанските банки  - строгият надзор не позволи на разгръщането на кредитната криза в страната, коментира Handelsblatt.

За разлика от много други свои европейски колеги, испанските банки не са пряко засегнати от кризата на американските ипотечни кредити. „Големите испански банки нямат или са с минимално участие в комплексни структурирани продукти и по никакъв начин не са обременени с второкласни ипотечни ценни книжа", потвърждава Кармен Муньос, главен директор в рейтинговата агенция Fitch.

Испания трябва да благодари на първо място на строгия надзор от централната банка. „Много европейски регулатори позволяват на банките си да организират съществената част на капиталите си според първата част от предписанието за собствен капитал от Базел и да игнорират алтернативните измерители на капитала като степен на задлъжнялост и дял собствен капитал в реалните стойности на имуществото", твърди се в анализ на Ситигруп.

„За разлика от това, испанската централна банка бе много по-консервативна, особено по отношение инструментите извън баланса". Banco de Espana е изисквала еднакво ниво на покритие със собствен капитал както за структурите извън баланса, така и за включените в баланса фондове.

„Разглеждали сме риска винаги от консолидирана перспектива", твърди директорът отговарящ за регулацията в испанската централна банка.

За добро на испанските банки е и фактът, че те са изградили бизнеса си предимно с малки клиенти, за разлика от другите международни банки, които в много повече акцентират върху фирмен бизнес и големи клиенти. Испанските банки до голяма степен могат да се финансират с парите от влоговете на клиентите. Експертите от JP Morgan твърдят: „Тази година испанските банки няма да имат особени трудности свързани с финансирането".

Ако обаче условията на капиталовите пазари не се подобрят, може да се очаква намаляване на приходите до 10%. Предвид интензивната гонитба за влогове, която не ги прави печеливши, ситуацията допълнително се утежнява.

Опасностите идват и от националната икономика. Испанското стопанство губи темпо, на първо място заради тежкия ипотечен пазар. Но отново стриктните критерии на централната банка са си казали думата и през последните години испанските банки са получили над 20 млрд. евро от вноски по ипотеки. Делът на лошите кредити в Испания е само 0,82%.

И все пак в някои финансови институции размерът на лошия кредит се е увеличил с 100% спрямо предишната година, средното увеличение е 30%. В случая не толкова опасността ипотечните длъжници да не си плащат вноските застрашава системата, а отпуснатите на строителните предприемачи кредити за над 200 милиарда евро.

Експертите подчертават, че обнадеждаващ е високият дял на собствен капитал във финансите на испанските банки. Испанските банки Santander и BBVA са начело в Европа по отношение на собствения капитал и ниска задлъжнялост. Дори и средните по размер, листвани на борсата банки имат по-добра капитализация от своите европейски колеги. Така вчера банката Banesto съобщи за 16% ръст на печалбата през първото тримесечие, коефициент на платежоспособност 10.4%  и капиталово ядро от седем процента.