Оказва се, че Летище-София крие приходите си, за да избегне плащането на данъци.

Това е установила проверка на служители от Националната агенция за приходите (НАП), които са инспектирали паркинга на Втори терминал, съобщава БНР.

Само за четири часа - времето, което данъчните са прекарали там - е установено, че са събрани 2 000 лв. Обичайно такъв оборот се отчита за цяло денонощие.

Направената проверка е показала, че автоматичната система, която издава бележките на гражданите не е свързана с касов апарат и на практика се водят два отчета - един за реалните обороти и още един - за пред данъчните.

Росен Бъчваров от НАП обясни, че ще бъде наложена глоба от 10 000 лв.

Не са издавани касови бележки за повече от половината оборот за изминалото денонощие. Ще дадем едноседмичен срок на управата на Летище-София, за да направи така функционираща системата - дали автоматична или с отделни касови апарати - че да се гарантира, че всяка една от колите напускаща паркинга на Летище-София ще се издава касова бележка.

Ще се организира денонощно наблюдения от служители на НАП, за да се засекат реалните обороти. Нашите допускания са, че по-малко от половината от реалния оборот реално се отчита на касовите апарати, коментира Бъчваров

Ако през следващата седмица нередностите не се отстранят, може да се наложи още 20 хил. лв. глоба и паркингът да бъде затворен.