Най-големият германски търговец на дребно Metro днес представи годишния си баланс. Независимо от силните и дори рекордни резултати за 2006, германската компания е посочила, че през 2007 ръстът на печалбите й ще се забави поради повишаването на данъка върху ДС и покупката на магазини от Wal-Mart - съобщава агенция Bloomberg.

За 2007, резултатът преди данъци и такси ще се увеличи между 6 и 8%, докато нарастването през 2006 бе 14%. В изявлението на базираната в Дюселдорф компания се посочва също така, че печалбите за последното тримесечие са трикратно над миналогодишните: €782 млн. спрямо € 294 млн.- поради хипермаркетите Real.

Според анализатори, прогнозата за тази година е по-скоро консервативна, което се дължи вероятно на покачването на ДДС. Metro дължи почти половината от приходите си на немския пазар и отдръпването на потребителите поради свързани с данъка очаквания за повишения на цените не могат да не повлияят негативно на общия баланс.

Освен това миналата година компанията закупи от Wal-Mart 85 търговски площи в Германия, които тепърва трябва да се разработват.

Акциите на Metro във Франкфурт паднаха с €1.02 или 1.8%. За миналата година ценните книжа на Метро поскъпна с 24 %, резултирайки в капитализация за компанията от €18.1 млрд.

Metro ще увеличи дивидентите от €1.02 на акция до €1.02, първо повишение за осем години. Това анализаторите считат за сигурна индикация, че мениджърите на компанията предвиждат бъдещи печалби.

След като Метро се разшири в Италия, Испания, Гърция и Полша, освен това в Румъния и Украйна, делът на чуждестранния бизнес миналата година надхвърли 50%. Водят продажбите на електроника. В чужбина се създават и две трети от печалбите на компанията.

Изпълнителният директор на Метро е посочил в интервю, че 2/3 от капиталовите разходи се инвестират извън Германия и все още вижда потенциал за ръст в Източна Европа и Азия.

Нетните печалби са надхвърлили 1 милиард евро през 2006, докато през 2005 са били €618 млн. Годината 2006 за компанията е най-силна от 1998 насам. Общите годишни продажби до 31 декември 2006  са € 59.9 млрд., а предходната година са били € 55.7 млрд.