Заемът, който Исландия ще получи от Международния валутен фонд, се забави заради неуредения въпрос с британските средства, замразени в исландските банки, предаде АФП.

МВФ поиска Исландия първо да уреди спора си с Великобритания, за да определи нуждите на Рейкявик, но преговорите с британската делегация напредват бавно.

Водещи британски университети могат да загубят до 77 милиона лири , вложени в исландски банки, а спестяванията на хиляди британци, които държат парите си в банки на северната страна, също са блокирани.

Някога оживеният исландски финансов сектор изпадна в колапс под тежестта на световната финансова криза, като правителството се принуди да поеме контрола над големите банки.

Исландия поиска помощ от 6 млрд. долара от МВФ. Тя е първата западна държава, която се обръща за помощ към МВФ от 1976г. насам. До момента няма официална информация дали Русия ще подкрепи островната държава с пари. Не е изключено и Великобритания да отпусне кредит на Исландия. Стана ясно, че германски банки са дали значителни средства като заем на исландски кредитни институции и сега търпят сериозни загуби.

Правителството на премиера на Исландия Геир Хаарде (Geir Haarde) пое пълния контрол над банковия бизнес. По този начин северният остров се надяваше  да избегне държавен банкрут, но експертите се съмняват дали на държавата ще й стигнат средствата за стабилизиране на банковия сектор.