Пощенска банка включва предлагането на репо сделки в продуктовото си портфолио, съобщиха от финансовия трезор.

Репо сделките представляват краткосрочно финансиране срещу обезпечение от акции, търгувани на Българската Фондова борса. Те са насочени към всички предприемчиви хора, притежаващи акции, но разполагащи с ограничен финансов ресурс в брой.

За осъществяването на репо сделки Пощенска банка приема акциите като обезпечение на финансирането, а клиентът получава средствата срещу определен лихвен процент. Подходящи са както за физически, така и за юридически лица.

„Този вид сделки имат голям потенциал и се очертава сериозно търсене сред клиентите с оглед на бурното развитие на капиталовия пазар и заради предстоящите първични и вторични публични предлагания. Основното предимство за клиентите е, че получават финансиране без да е необходимо да продават акциите си, и то в кратки срокове - финансиране до 40 000 евро се отпуска в рамките на 3 дни, ако акциите отговарят на заложените качествени критерии", коментира Преслав Китипов, началник отдел Борсови операции, към Управление Капиталови пазари.

Матуритетът на репо сделките от Пощенска банка е до 3 месеца. След падежа финансовият трезор дава възможност за предоговаряне на срока. Банката предлага финансиране до 50% от пазарната стойност на акция, като това спомага за осигуряването на по-голяма сигурност за отпуснатата сума. Възможност за довнасяне на обезпечение при понижаване цената на акциите също е застъпено в предложението на банката.