Почти невъзможно е на рибните щандове и магазини в Бургас по това време да се намери прясна черноморска риба, съобщава агенция „Фокус" - Бургас.

Ако все пак някой успее да си купи прясна риба, това може да стане рано сутрин, в случай, че някой от местните рибари е имал късмет. В магазините по пазарите, които освен от складове, зареждат директно и от рибарите, може да се намери единствено прясно попче, като цената му е около 8 лева.

Може да се открият и миди, отглеждани в плантации, като съответно цената на ядките е 6 лева, а на килограм миди с черупки - 2 лева. Прясна риба има внос предимно от Гърция.

Всичко останало е замразена риба - паламуд за 12 лева, калкан на 16 лева, замразен карагьоз на 6 лева. Предлага се и изкуствено отглеждана сладководна риба предимно пъстърва.

Факта, че няма българска черноморска риба признават и продавачите, макар и с неохота. По думите им това се дължи на факта, че водата в морето е много топла и рибата бяга в по-студени води. По думите им едва след средата на август, може да се появи първата есенна прясна риба, предимно дребен паламуд известен като циганка.

В по-големите магазини се предлага предимно дълбоко замразена риба в хладилните витрини. Повечето бургазлии я подминават, тъй като не е по джоба им и килограм риба излиза по-скъпо отколкото килограм месо.

Половин килограм замразено филе от хек струва 4 лева. Между 4.50 и 5.50 лева са половинкилограмовите разфасовки от замразени херинга и скумрия, а 350 грама треска се търгува на 5.30 лева.

Филето от акула и пангасиус са в ценовите рамки от 8 до 11 лева . Няма я и любимата на бургазлии цаца. От дребната риба има предимно по крайбрежните заведения, където собствениците им я изкупуват директно от рибарите.

Ако някой от продавачите ви уверява, че предлаганата в момента риба е прясна - не му вярвайте това е поредния търговски трик за привличане на клиенти, ако обаче е прясна, то най-вероятно рибката е вносна.