Разследваната за данъчни измами банка ще финансира строителството на магистрала "Тракия".

Това е португалската Банко Ешпирито Санто (Espirito Santo). Тя ще кредитира строежа на аутобана ни заедно с Ю Би Ес, съобщи вестник "Диариу економику", като се позовава на президента на строителната компания МСФ Карлос Фортунато, пише в."Стандарт".

Както писа Money.bg, при мащабната операция  в началото на ноември м.г. в испанския клон на френската Национална банка на Париж(Banque National de Paris), португалската банка Espirito Santo и две испански финансови инстутции бяха замразени сметки със суми общо около 1,5 млрд евро.

Фирмата, заедно с "Лена", "Сомаг" и държавните "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", трябва да доизгради и стопанисва пътя между София и Бургас.

Португалската банка бе разследвана от испанските власти по подозрения за укриване на големи суми пари на остров Мадейра.

Репутацията на институцията беше опетнена и от подозрения за пране на милиарди евро от авоарите на чилийския диктатор Аугусто Пиночет.

При подписването на анекса към договора за концесията на магистрала "Тракия" миналия четвъртък, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов не съобщи кои банки ще финансират строителството на магистралата, но уточни, че много от кредитните институции проявяват интерес.

Според сделката консорциумът ще построи и рехабилитира 443 км магистрала от София до Бургас на средната цена от 2.7 млн. евро за километър.

Автомагистралата трябва да бъде завършена в рамките на три години, като се предвиждат отделни участъци от магистралата да бъдат пускани поетапно за да се облекчи трафика между столицата и българското черноморие.