Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов изненадващо обяви, че днес отива при премиера Сергей Станишев, за да обсъдят доклада за концесията на автомагистрала "Тракия".

Предоговарянето на сделката приключи още в края на миналата година, но правителството още не е взело решение, след като "Тракия" беше дадена на концесия от кабинета на Симеон Сакскобургготски на българо-португалски консорциум.

В него влизат българските фирми "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", заедно с португалските "МСФ", "Лена" и "Сомаг". Вестник "Стандарт" обяви, че концесията ще бъде развалена днес по препоръката в доклада на Гагаузов, внесен при премиера.

Агенция "Медиапул" пусна друг вариант на сделката, че концесията ще стане факт, но към участниците ще се присъединят като стратегически партньори и други строителни фирми "Главболгарстрой" и "Мостстрой".

Размествания се очаквали и в процентното съотношение на дяловете. Досега португалските фирми държаха 51%, но щял да им бъде взет доминиращия 1%. Гагаузов обаче отрече да има подобна работеща схема.

Преди около месец се разшумя и около възможността концесията на "Тракия" да бъде изтъргувана срещу строителството на Дунав мост 2.

Както Money.bg  първи писа, испанската фирма FCC се самообяви за спечелила търга за моста. Фирмата беше набедена, че е близка сък сина на Сакскобургготски, Кирил, но оттам отрекоха подобна възможност.