Може да ви звучи налудничаво, твърде американско, навяващо неприятни спомени - данните са налице. Разводът е нещо лошо за околната среда. Ново изследване, на което се позовава Science Daily, изтъква връзката между разводите и екологията.

Разводите формират повече домакинства с по-малко членове, които заемат повече място и ползват повече енергия и вода. Ако искате да направите нещо добро за природата - влюбете се отново. Съжителството означава по-малко разпростиране в градовете и намалява екологичните щети.

Резултатите от изследването на двама учени от Мичиганския държавен университет са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Започва се с очевидното: броят на разводите по света нараства. Домакинствата, дори да се състоят от по-малко души, се нуждаят от определено количество ресурси и заемат място. Те се нуждаят от гориво за отопление и за охлаждане. Хладилникът работи еднакво за семейство от четирима или семейство от двама.

След като са изчислени разходите от неоползотвореното пространство и потенциал на комуналните услуги, се установява, че разводите унищожават действието на икономията от мащаба. Ето какво сочат научните изчисления:

Само в САЩ през 2005 г. разделените семейства са използвали 73 млрд. киловатчаса електричество и 2373 млрд. литра вода, които можеха да бъдат спестени, ако размерът на домакинствата оставаше без промяна. Разводите са създали необходимост от 38 млн. извънредни стаи със свързаното отопление и осветление.

Ако в САЩ и други 11 страни като Бразилия, ЮАР, Еквадор, Гърция и др. разведените домакинства се обединяха по някакъв начин до размерите на съвместно живеещите домакинства, то броят на домакинствата в периода между 1998 и 2002 щеше да е по-малък с 7.4 млн. Само в САЩ през 2000 г. е имало 16 млн. домакинства на разведени хора.

За да установи какво се случва, щом претърпелият развод се връща към семейния живот, учените са сравнили екологичния отпечатък на „семейните" домакинства и тези, преживели женитба, развод и ново обвързване. Поне от екологична гледна точка, разлика няма.

Водещият учен Лиу е специалист по риби и екологична устойчивост. Той се опитва от две десетилетия да съвмести екологията със социалните науки, за да разбере сложните взаимоотношения между природа и хора и как тези взаимодействия се отразяват на биоразнообразието. Вторият учен Ю е асистент на Лиу; двамата са започнали да дискутират проекта още докато Ю е бил студент.

Има и друг важен момент. Разводите не са единствената тенденция в стила на живот, която променя семейните структури: краят на домакинствата, състоящи се от различни поколения, води до повече хора, които живеят самотно.

Първата реакция на хората към това изследване е изненадата, след това всичко им изглежда много просто - обяснява Лиу. „Но много неща стават ясни и прости, чак когато изследването е привършило. Нашата задача бе да свържем точките и количествено да представим техните съотношения. Хората говорят за това как да опазим околната среда и да се преборим с измененията в климата, но разводите са един пренебрегван фактор, който също трябва да се взима под внимание".

Екологичната политика е нещо по-трудно от еднократно решение. Правителствата по света трябва да започнат да отчитат и разводите, когато изследват политиката по околната среда, обяснява Лиу.

„Решенията са нещо повече от една идея. Вземете биогоривата. Биогоривата се произвеждат от растения, които също се нуждаят от вода и пространство. Показваме, че разводите водят до значителна конкуренция за вода и пространство. От друга страна, повече разводи означават повече енергия. Това създава сложна дилема и изисква по-креативни решения".