Руският холдинг "Алфа-Груп" направи оферта на Vodafone Group PLC за покупката на 20% от акциите на компанията на стойност 15 млрд. британски паунда. За това пише британското издание The Times, цитирано от ПРАЙМ ТАСС.

По информация на вестника, компанията Altimo, управляваща телекомуникационните активи на "Алфа-Груп", предложила на Vodafone създаването на съвместно предприятие или да се извърши сделка по сливане. При реализирането на такава сделка би могъл да се извърши и обмен на активи.

"Водим преговори с Vodafone и с други големи телекомуникационни компании в Европа", е признал Кирил Бабаев, вицепрезидент на Altimo. По неговите думи обаче е твърде рано да се говори за успех на тези преговори.

Представители на Altimo, чиито активи се оценяват на 10 млрд долара, декларират интереса си към придобиването на значителен дял от западна телекомуникационна компания, твърди The Times. Бабаев съобщил, че групата е започнала преговори и с France Telecom (FTE) и Deutsche Telekom (DT).

Представители на Vodafone, пазарният капитал на която се оценява на 72 млрд. британски паунда., отказали коментар. На този пазар вече се появили мнения, че компанията не е особено ентусиазирана от сключването на подобна сделка, отбелязва The Times.