В Гранитната зала на Министерски съвет ще бъдат представени резултатите от изследвания на Световната банка за напредъка на България в борбата с корупцията и подобряването на условията за бизнес у нас.

Срещата е по инициатива на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, уточняват от правителствената пресслужба.

Шерил Грей, директор в регион Европа и Централна Азия на Световната банка, ще запознае представителите на бизнеса, синдикатите, местната власт, неправителствения сектор и медиите с напредъка в борбата с корупцията, който способства за подобряване на бизнес средата у нас.

В доклада "Антикорупционната реформа в страните в преход - кой успява и защо?" се посочва, че страната ни показва сериозен напредък в антикорупционната реформа.
Желанието на България да се присъедини към Европейския съюз й помогна по-добре да мотивира реформите и в резултат от провеждането им корупцията в страната намалява, е записано в документа.
Условията за бизнес в България през 2005/2006 г. са станали по-лесни и страната продължава да се изкачва в световната класация по този показател, попадайки сред водещите държави реформаторки, са изводите от доклада "Правенето на бизнес през 2007 г. - Как да реформираме?".

България заема 54-то място от 175 държави в класацията за бизнес среда. Изкачваме се с пет места напред в сравнение с миналата година.