Ветрогенераторен парк иска да реализира на територията на община Генерал Тошево фирма "Ветропарк Добруджа"ООД - Стара Загора, представлявана от Красимир Стоянов. Инвестиционното предложение е заявено в Общината на 29 септември, пише "Добруджанска трибуна".

Идеята на старозагорската фирма е да монтира 75 ветрогенератора с единична мощност от 2 мегавата, поясни кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов. Постъпила е молба за разработване на подробен устройствен план, допълни той. Инвеститорът иска да монтира нови ветрогенератори с обща мощност 150 мегавата. Предложението е парк "Добруджа" да бъде разположен в землищата на селата Балканци, Преселенци, Средина, Калина, Василево и Конаре. Ще бъде изградено трасе за връзка с подстанции и свързващ електропровод с националния енергиен пръстен .

 Предстои предложението за ветрогенераторния парк в Генерал Тошево да бъде разгледано и от РИОСВ-Варна, поясни главният специалист -еколог в Общината Милена Тодорова. Интересът за добиване на ел. енергия от вятър в Генерал Тошево от миналата година е сериозно завишен. Много са фирмите решили да инвестират, но обикновено в едва един, два или три ветрогенератора. Най-предпочитани са селищата в посока към морето, поясни Милена Тодорова. Процедурите по реализацията им са сложни и това забавя поставянето им. До сега има монтирани едва пет ветрогенератора на територията на общината. Четири от тях са в землището на с. Александър Стамболийски. Предстои поставянето на турбини край Божаново.

Предложението на старозагорската фирма е първото от такъв мащаб. Все още няма яснота колко ще инвестира "Ветропарк Добруджа" ООД в проекта. Предстои публичното му обявяване.