Три компании подадоха оферти за изграждането на ландшафтното устройство и околното пространство на новия пътнически терминал на Летище-София.

Крайният срок изтече вчера, 26 март 2007 г., в 17.00 часа местно време. Офертите бяха отворени днес в 10.00 часа в Министерството на транспорта. Фирмите, заявили участие в търга и предложили съответните цени, са:

  • "Пътища и мостове" ЕООД Варна - 7 199 998,85 евро
  • JOINT VENTURE FLIGHT-"Главболгарстрой"АД и GBS INFRASTRUCTURE CONSTRUCTION - 6 158 952,58 евро
  • BUILDING DEVELOPMENT HOLDING LTD - 10 517 347,50 евро

С изготвянето на оценката се дава старт на последния търг от Финансовия меморандум за Летище София. Тръжната процедура се провежда по правилата за открит търг на Европейската комисия, заложени в Практическото ръководство на ЕК.

Изграждането на ландшафтното устройство и околното пространство е част от проекта „Реконструкция, развитие и разширение на Летище София", чиито основни цели са да се увеличи капацитета на летището, да се постигне категория ІІІ на световните стандарти за обслужване на пътници, съгласно указанията на ИКАО, както и да се намали вредното влияние върху околната среда.

Завършването на ландшафтното устройство е едно от условията за цялостното приключване на проекта за реконструкция и развитие на Летище София.

Ландшафтното устройство на новата терминална сграда и околното пространство имат за цел да създадат хармонична и екологично чиста среда.

Проектът включва функционалното разпределение на терена и обособяването на отделни зони за спорт, почивка и бизнес, земни и укрепителни работи, полагането на хумусен слой почва, залесяване и озеленяване.

Чрез изграждането му ще се създадат възможности за отдих и различни спортни занимания както за деца, така и за възрастни пътници и жителите на града.

Проектно-строителните работи се финансират от Европейската комисия по Финансов меморандум 2000/BG/16/P/PT/002, подписан на 12 октомври 2005г., както и с българско съфинансиране.