"Пътят на овцете" е името на един от четирите проекта за развиване на културни маршрути между Котел и Елена и увеличаване на туристическия поток, които бяха обсъдени по време на заседанието на областния съвет по туризъм във Велико Търново, съобщи ЯнтраДнес.

Проектът носи това уникално заглавие, тъй като основен поминък в балканските общини е овцевъдството и предполага развеждане на туристи в тези райони.

Другите три проекта са с работни заглавия "Отворени работилници", "Етно-студия" и "Пътеводител". "Отворени работилници" предвижда възобновяването на емблематични за общините занаяти като килимарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба и дюлгерство.

Основна цел на другия проект е да се изработи общ пътеводител на Котел и Елена, който да представя културно-историческото наследство занаятите, традициите, местните празници, както и хотелските и туристически обекти.

Четирите проекта заедно с анализ на културно-историческото наследство и дългосрочна стратегия за опазване на културното богатство на двете общини ще оформят общ туристически продукт. Той ще стане факт благодарение на регионалния форум "Културно-историческо наследство на Котел и Елена". За реализацията му са осигурени 142 940 лв..

Основните средства осигуряват Швейцарската агенция за развитие и Национален фонд "Култура", а двете общини участват с по 10 хил. лева.