Audi призна, че нови 60 000 автомобила от моделите A6 и A7 с дизелови двигатели имат софтуер, който представя занижени резултати за вредните емисии по време на тестове. През миналата година дъщерната на Volkswagen компания изтегли други 850 000 авгомобила.

Германското транспортно министерство вече е започнало официално разследване по проблема, а Audi заяви, че ще предложи софтуерни обновления на собствениците, които вече са закупили А6 или А7 с V6 TDI. Спрени са доставките до дилърите на автомобилите от тези модели със засегнатите двигатели.

Преди три години Volkswagen призна, че близо 600 хил. автомобили, продадени в САЩ, имат устройства, които позволяват на автомобила да се представи далеч по-добре на тестовете за вредни емисии. В крайна сметка стана ясно, че над 11 милиона дизелови автомобили имат софтуер, който разпознава дали в момента се провежда тест.

В реална среда нивата на вредните емисии могат да са до 40 пъти по-високи от тези в лабораторни условия.

Миналата седмица щатски прокурори заявиха, че бившият шеф Мартин Винтеркон не само е знаел изцяло за измамата, но е наредил тя да продължи да бъде покривана.

Междувременно, в отделно съобщение от Audi заявиха, че планират да продават по 800 хил. електрически автомобила до 2025 година. Премиум брандът ще предлага над 20 модела.