Румънският автомобилен производител Dacia се готви да премести производството на най-изгодния си модел, който е достъпен на европейския пазар.

От компанията вече ще произвеждат Sandero не в завода си в град Миовени, а в Мароко. Това съобщават от сайта Auto Evolution.

От друга страна компанията иска да се фокусира върху производството на по-скъпите си модели в румънската си фабрика. А причината за това е свързана с повишаването на разходите за Dacia.

Формирането на заплатите на служителите е свързано директно с маржа на печалбата. Но с бавното повишаване на разходите за заплати в съседна Румъния, производството на толкова евтин модел започва да става нерентабилно.

Мароко, от друга страна, е най-добрата алтернатива сред цялата група на Renault за Sandero, като това ще позволи на Dacia да се фокусира повече върху производството на модели като Sandero Stepway и Duster.

Междувременно през тази седмица компанията трябва да представи официално първия си електромобил, за който се твърди, че ще бъде най-изгодният в този сегмент. Очакванията са, че той ще се продава за около 14 000 евро в Европа.

Dacia Sandero е най-евтиното "супермини". Ето защо

Dacia Sandero е най-евтиното "супермини". Ето защо

Моделът неслучайно е най-купуваната от бизнесите кола в Европа