Huawei Technologies обяви, че ще отдели в отделна компания своето подразделение за "умни" автомобили - Instelligent Automotive Solution (IAS). Вече са ясни и някои от основните инвеститори в нея, а пазарната оценка достига $34,67 млрд. долара, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

IAS съществува от 4 години, като разработва различни технологични решения в автомобилния сектор. Амбицията на Huawei е да създаде еквивалента на Bosch в епохата на електромобилите - ключов производител на компоненти и цели системи за различни производителите, отбелязва агенцията.

Chery и Huawei създават нова марка автомобили

Chery и Huawei създават нова марка автомобили

Първият моделп на новия бранд ще бъде седанът Luxeed EH3 и ще дебютира в Китай

Вече е ясно кои са поне някои от тях. 40% от новата компания ще са в ръцете на Chongqing Changan Automobile, както и на свързани с нея дружества. Инвеститори се очертават още FAW Group и Dongfeng Motor Group. Всички те са под контрола на държавата.

Плановете са Huawei да запази 40-50% дял през следващите 2-3 години, посочват източниците на "Ройтерс". Като цяло, решението за IAS е нетипично за компанията, която е собственост на основателя си и на 100 000 от служителите.

Печалбата на Huawei се сви с близо 70% само за година

Печалбата на Huawei се сви с близо 70% само за година

Каква е ролята на западните санкции?

Според информация на агенцията, обаче, към момента автомобилното подразделение не расте с нужните темпове и трудно оправдава инвестицията от 3 млрд. долара, както и наемането на 7000 специалисти.