Германската екологична организация Deutsche Umwelthilfe започна инициативи срещу големите автомобили в редица градове в страната, съобщава ДПА.

Активистите настояват властите да спрат инвазията на SUV и пикапи чрез по-високи такси за паркиране.

Действията им идват скоро след референдум в Париж, след който беше взето решение от септември собствениците на джипове и други подобни големи и тежки возила да плащат по 18 евро на час за паркиране. Местните жители, търговците и комуналните фирми ще са изключени от новата по-висока такса във френската столица.

Брюксел иска да въведе специални шофьорски книжки за джипове и електромобили

Брюксел иска да въведе специални шофьорски книжки за джипове и електромобили

Какво още може да се промени за водачите в ЕС?

"Центровете на нашите градове са заплашени от това да бъдат задушени от големите градски SUV модели и пикапите", коментира пред агенцията Юрген Реш от Umwelthilfe.

Организацията настоява даже за местен жител годишната такса за паркиране на голям автомобил на улицата пред дома да е най-малко 360 евро, а всяко возило с дължина над 5 метра (например Audi Q7, BMW X7 или Mercedes-Benz GLS - б.р.) да може да остава само на територията на частен имот.

Сега гражданите имат възможност да посочат градове, където организацията официално да поиска въвеждането на подобни мерки. Германската асоциация на градовете по принцип е "за" локално координирани решения, свързани с трафика.