Повече чакане за нов автомобил, по-високи цени на автомобилите втора употреба и също толкова голям дефицит на употребявани коли в добро състояние. Въпреки това сте решили да продадете личния си автомобил т.е. преминавате през процес на продажба и покупка. Но на каква цена на продадете и на каква да купите, ако ще бъде втора ръка?

Съюзът на българските автомобилисти обяснява как да направите оценка на амортизацията, как да проучите цените и как да се грижите за колата си така, че да задържите цената ѝ по-висока, когато я обявите за продан.

Колко струва колата ми?

Ако сте закупили чисто нов автомобил преди години, трябва да знаете, че масовите серийни модели могат да загубят до 60% от стойността си след три години и среден пробег. Или с други думи, стойността на закупен автомобил за 50 хил. лв. би могъл да падне и до 20 хил. лева. Не е задължително, разбира се, и това не е толкова просто да се приложи за всеки. Някои леки автомобили запазват по-висока продажна стойност. И за да бъдем напълно изчерпателни трябва да вметнем за най-големите любители на автомобилите, че редки, ограничени серии и класически автомобили всъщност могат да спечелят стойност с времето. Същото се отнася и за частите от такива коли дори и те да не са в добро общо състояние. Въпреки това е важно собствениците да имат представа за факторите, които влияят върху стойността на собствения им автомобил.

Какво повлиява най-много на оценката на употребявания автомобил?

Повечето автомобили губят по-голямата част от стойността си през първите три до пет години, а след осем години ще получите скромна сума спрямо това, което сте заплатили при покупката. Освен ако не са добре обгрижвани. Марката и моделът на автомобила могат лесно да повлияят върху обезценяването на возилото. Не е изненадващо, но първокласните марки доминират, когато става дума за ниска амортизация.

Koenigsegg: най-бързата кола на света ще се продава и в България на цена от  €3 милиона

От €3 милиона нагоре: най-бързият в света суперавтомобил ще се продава и в България

Шведският производител отваря официален шоурум на луксозната марка в София

Възрастта и марката са фактори, които не могат да бъдат променени след закупуване на превозно средство, но всеки шофьор може да повлияе на цената, когато се грижи за колата си. Пробегът е огромен фактор за стойността на автомобила, а поддържането му възможно най-малък ще ви помогне да осигурите по-висока продажна цена. Поддържането на автомобила добре обслужен и запазването на всички сметки, за да го докажете ще го направи по-привлекателен и ценен за потенциалния нов собственик. Чистият и добре поддържан автомобил винаги ще се продава на по-добра цена от този с опушен в цигарен дим салон, изцапани седалки и изтрити бутони на таблото. Колкото повече доказателства за обгрижване има, с толкова по-добро впечатление ще остане потенциалния купувач.

Как да продадете колата си?

Въпреки че може да е досадно неудобство да се занимавате с това, но изчислете внимателно дали разходите за поправки ще се изплатят при препродажба - безупречно представеният автомобил обикновено е магнит за купувачите. Сезонните фактори също си струва да се вземат предвид. Напълно естествено е цените на кабриолетите и спортните автомобили да се повишат през пролетта. По същия начин 4x4s и SUV-овете обикновено са по-търсени през зимата. Като се вземе предвид всичко това, следващата стъпка е да разберете колко всъщност струва колата ви.

VW в Китай излиза евтино... но не опитвайте да си внесете кола в Европа

VW в Китай излиза евтино... но не опитвайте да си внесете кола в Европа

Автомобилният гигант води съдебна битка срещу търговец от Германия

Как да оцените колата си?

Можете да получите приблизителна оценка за стойността на вашия автомобил, като отидете на уебсайт за обяви и потърсите вашата конкретна марка, модел и година, заедно с подобен пробег и екстри, за да видите какви цени са обявени. Такава услуга може да намерите на платформи като тези на cars.bg и mobile.bg, които показват цената на вашия автомобил на базата на актуалните оферти. 

Не забравяйте, че повечето частни лица ще приемат оферта, близка до исканата цена, а професионалните търговци винаги ще искат повече от тях, но вероятно ще направят по-значима отстъпка.

Ако оставите продажбата на колата си на дилър, те трябва да си изкарват прехраната, така че ще ви предложат и по-малко за автомобил, който се надявате да продадете.

Търговци на коли "втора" ръка в Германия губят по 15 хил. евро на Tesla

Търговци на коли "втора" ръка в Германия губят по 15 хил. евро на Tesla

Какви са цените на популярния електрически автомобил у нас?

Ако колата ви е малко нестандартна, като 4x4, спортна кола, електрическо превозно средство или ретро автомобил, може да си струва да се огледате от познавач или фен на такива коли, който ще е готов да предложи повече за автомобил в добро състояние.