Автомобилният гигант Stellantis, който строи зад брандове като Peugeot, Opel, Fiat, Jeep и Chrysler, обяви, че изтегля общо близо 1,2 млн. автомобила от пазара в САЩ и Канада заради софтуерен проблем, който повишава рисковете от ПТП, съобщава Quartz.

Засегнатите модели са голям брой варианти на Ram, но също Jeep Compass, Grand Cherokee, Chrysler Pacifica и ред други. Става дума за коли, произвеждани между 2021 г. и 2023 г.

Според официалната информация от американските власти, софтуерът, който управлява радиото, при определени ситуации може да попречи на изображението от камерата за заден ход. За проблема Stellantis знаят още от октомври миналата година.

Stellantis с амбициозен план - 50% увеличение в продажбите на Jeep до 2027 година

Stellantis с амбициозен план - 50% увеличение в продажбите на Jeep до 2027 година

Сериозен пробив ще бъде планираната поява на Jeep Renegade EV с прогнозна стойност около 25 000 долара

Засегнатите автомобили ще получат безплатно софтуерно обновление, а собствениците, които са направили разходи във връзка с проблема, ще могат да претендират за компенсация. Уведомяването на притежателите на колите ще започне от 2 август.

По-рано този месец Stellantis изтегли над 200 хиляди джипа и пикапа Dogdge Dorago и Ram заради проблем със софтуера, който може да доведе до изключване на стабилизиращата система и така да повиши риска от катастрофа.