Мултинационалният автомобилен гигант Stellantis обяви намеренията си да разшири сериозно пазарното си присъствие, като достигне 1,5 милиона единици на своята емблематична марка SUV автомобили Jeep до 2027 г. Компанията планира да увеличи нейните продажби с 50% в световен мащаб в рамките на следващите 3 години.

Това бе съобщено в рамките на специално организирано в централата събитие - Stellantis Investor Day. Смелите прогнози изглеждат съвсем оправдани на фона на оповестените резултати за първото тримесечие на 2024-та. Продажбите на Jeep почти са се удвоили - с 47% на годишна база, или 31 750 бройки.

Stellantis вече печели от EV революцията

Автомобилният гигант, който вече печели от EV революцията

За разлика от някои свои конкуренти, компанията няма да намали усилията си при електромобилите

Нови модели и задвижвания

Jeep има намерение да увеличи броя на предлаганите модели от 10 до 13 за коментирания период. Главният изпълнителен директор на Jeep Антонио Филоса разкри, че разширеното портфолио ще даде на клиентите и широк избор от общо 27 различни варианта на задвижване - от такива с ДВГ през хибриди до автомобили с изцяло електрически двигател.

Основните очаквания за генерирането на този ръст са насочени към Северна Америка като пазар, където марката си е поставила високи цели - 1 млн. единици в края на периода - на фона на 700 000 за миналата година.

Ценоводостъпен електромобил

Сериозен пробив би била планираната до 2027 г. поява на Jeep Renegade EV с прогнозна стойност около 25 000 долара. Това е отдавнашна цел на производители като Stellantis и Tesla, особено на фона на все по-големия брой продажби на евтини китайски електрически автомобили по целия свят.

Европа се притеснява от бюджетните електромобили, но страните на континента се състезават за китайски фабрики

Европа се притеснява от бюджетните електромобили, но страните на континента се състезават за китайски фабрики

Китайските производители BYD, Chery Automobile и държавната SAIC Motor искат да се установят в Европа, за да спестят от доставка и потенциални тарифи

Като част от плановете до края на годината Jeep ще пусне показания наскоро модел Wagoneer S EV, както и офроуд модела Recon. За 2025 г. пък е предвидено пускането на пазара на нов модел SUV, който да замени спрения от производство SUV Cherokee с бензинов двигател. Jeep работи и върху плъгин версии на сегашните си големи SUV Wagoneer и Grand Wagoneer.

"Jeep може да се превърне в местен герой навсякъде", уверен е главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес.

Компанията е създадена през 2021 г. в резултат от сливането на Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group. Към момента обединява 14 известни марки, сред които Jeep, Chrysler и Peugeot.