Американският производител на електромобили Tesla планира да започне да внася в европейските държави произведени в Китай седани Model 3.

Първите доставки от завода на компанията в Шанхай трябва да започнат още този месец, като целта е те да помогнат за увеличаване на продажбите на едни от най-бързо развиващите се пазари за електрически модели.

Първоначалният план е колите да бъдат доставяни до повече от 10 държави, включително Германия, Франция и Швейцария, са потвърдили от Tesla, цитирани от Bloomberg.

Заводът на компанията в Шанхай е първият за производителя извън САЩ, като в началото на годината той започна с доставките на първите произведени там модели за китайския пазар.

"Надяваме се да обслужваме глобални клиенти като една глобална фабрика", посочва директорът на базата на Tesla в Шанхай Сон Ган в интервю. "Износът на произведени тук модели е ключова стъпка от тази стратегия", добавя той.

Заводът помогна на Tesla да разшири бизнеса си в Китай, като базата там може да произвежда по 200 000 автомобила на година. Според данни на месечна база от там излизат около 11 000 коли.