Toyota представи нов компактен кросоувър , създаден на базата на модела Corolla . Световната премиера на модела, добавил в името си префикса Cross, се състоя в Тайланд, където след 2-3 месеца започват продажбите. В бъдеще Corolla Cross ще стартира на други световни пазари.

Toyota Corolla Cross е изградена на модулната платформа TNGA-C, която се използва за стандартните модели Corolla и C-HR . Общата дължина на колата е била 4460 мм, ширина - 1825 мм, а височината - 1620 мм, което е съответно със 100 мм, 30 мм и 55 мм повече от размерите на C-HR. Размерът на междуосието няма да се промени - 2640 милиметра. Пътният просвет е 161 мм. Отпред кросоувърът получи окачване на MacPherson и торсионна греда отзад.

Във външния вид на новия модел има по-голяма прилика с "по-стария" модел RAV4, отколкото с донора Corolla. По-специално кросоувърът има характерна решетка, черни брони и тесни фарове с LED дневни светлини.

Снимка 487369

Източник: Toyota

Салонът е направен в стила на Corolla. Автомобилът получи отделен мултимедиен таблет, дигигално табло и канална климатичната система.

В двигателната гама влиза 1,8-литроватмосферен мотор, развиващ 140 конски сили и 175 Nm въртящ момент, който ще действа заедно с вариаторен предавателен механизъм. Освен това кросоувърът ще се предлага с хибриден силов агрегат, състояща се от бензинов двигател със над 100 конски сили, електромотор със 72 конски сили.

Тoyota пуска на европейски пазар Corolla комби кросоувър

Тoyota пуска на европейски пазар Corolla комби кросоувър

С увеличен пътен просвет и допълнителна защита на каросерията

След старта си в Япония през 1966 г., моделната серия Corolla е реализирала общо 48 милиона бройки в повече от 150 страни и региони по света. Това е най-популярната кола на Toyota, но и най-продаваният модел в света.