Полската платформа за онлайн търговия Allegro, която преди време имаше бизнес и в България, обяви планове да дебютира на фондовата борса във Варшава. А нейното първично публично предлагане (IPO) може да се превърне в едно от най-големите за Европа през 2020 година, както и в най-мащабното в историята на Централна и Източна Европа.

Според запознати, цитирани от сайта Emerging Europe, компанията си е поставила за цел да достигне пазарна капитализация между 11 и 12 милиарда евро. По изчисления на полски медии обаче при по-голям интерес и скок в цената на акциите, оценката на Allegro може да скочи и до 13 милиарда долара.

С подобен резултат платформата ще се превърне в най-голямата компания, листната на полската борса, като тя би изпреварила настоящия лидер CD Projekt, която е оценявана на 11 милиарда евро.

От подадените от дружеството документи до полските регулатори става ясно, че то иска да продаде нови акции на стойност от около 222 милиона евро. Някои ръководители от екипа на компанията също ще продадат част от дяловете си в него.

Така, при всички книжа, взети заедно, Allegro ще продаде общ дял от между 20 и 25% от акциите си. Досегашното най-голямо IPO в Полша се проведе през 2010 година, когато застрахователят PZU успя да привлече капитал от 2,1 милиарда евро.

Плановете на ръководството на онлайн лидера са набраните средства да бъдат използвани за покриване на дългове. Засега се очаква IPO-то да бъде насрочено за октомври.

Allegro е основана през 1999 година, като към момента платформата има около 12,3 милиона активни потребители. Нетната ѝ печалба за 2019 година възлиза на 399 милиона злоти или около 89 милиона евро, което е със 73% повече в сравнение с 2018 година.

Според уебсайта на компанията тя е десетата най-посещавана платформа за онлайн търговия в света. Тя предлага 164 милиона продукта на 117 хиляди търговеца, като има 5 офиса в Полша и 2200 служители.

През 2010 година Allegro навлезе на българския пазар, след като купи местната интернет платформа Prodavalnik.com чрез южноафриканския гигант Naspers. През 2014 година тя беше преименувана на OLX. По-късно обаче полската група се изтегли от страната. Към момента OLX и eMag продължават да се управляват от Naspers.

Prodavalnik.bg сменя името и бранда си

Prodavalnik.bg сменя името и бранда си

Най-големият сайт за безплатни обяви у нас е вече част от световната марка за търговски сайтове "Olx"