Amazon, гигантът в интернет търговията, направи още една крачка в офлайн пространството, като за първи път позволи на клиентите си да плащат с пари в брой на най-големия пазар на компанията в Съединените щати.

Тази стъпка може да увеличи конкуренцията на Amazon с традиционните магазини и супермаркети, смята наблюдателите.

Преди това можеше да използвате само банкова карта, или банкова сметка, за да платите за стоки и услуги в Amazon. Може да се използват и пари в брой, но косвено: купувачът трябваше да закупи подаръчни карти на Amazon или да използва терминали Amazon Cash за попълване на онлайн парична сметка.

През следващата седмица системата на Amazon PayCode, която вече работи в 19 държави, ще стартира в САЩ, съобщиха от компанията. Купувачите могат да стигнат до една от 15 хиляди точки и да платят с пари в брой за покупка в Интернет. Освен това системата Amazon Cash ще бъде значително разширена и ще бъде налична на 100 хиляди точки в Съединените щати.

От Amazon припомнят, че към 2018 г. 77% от плащанията в САЩ са извършени лично, а паричните средства в брой представляват 39% от този обем. Някои категории от населението все още предпочитат наличните паричните средства пред безналичните.

Според Amazon, с въвеждането на новата система 80% от населението на САЩ ще бъде на не повече от 5 мили (8 километра) от най-близкия пункт за плащане. За тези, които имат кола, това ще означава само кратко пътуване за плащане на покупките.

Закупените стоки ще бъдат изпратени на клиентите веднага след плащането. В случай на връщане на стоката, ще бъде възможно да си получите парите обратно, също в брой. Плащането ще бъде извършвано без комисионна.

За да приеме парите в брой като плащане за стоки, Amazon ще използва съществуващата мрежа на лидерите на пазара за парични преводи Western Union.

В допълнение, можете да попълвате своята онлайн сметка с пари в обширните мрежи на аптеките CVS и магазините 7-Eleven.