Любителите на мафиотските филми и на Семейство Сопрано вероятно са добре запознати с общата връзка на организираната престъпност със събирането на боклук или със строителните фирми. Но в хода на обширната история на мафията в САЩ, техният обсег е далеч отвъд това, което повечето хора си представят, пише сайтът Mental Floss.

За да навлязат в различни бизнес територии, без да привличат много внимание върху себе си, престъпните семейства в миналото намираха доста креативни начини да перат пари и да управляват там, където най-малко се очаква.

Мафията в Италия върти аграрен "бизнес" за над €21 милиарда

Мафията в Италия върти аграрен "бизнес" за над €21 милиарда

Контролира и рекетира целия процес - от полето до магазина

Сирене

  • Да, американската мафия явно е имала пръст в млечната индустрия. Така поне твърди криминалистът Гавин Шмит, който е автор на книгата The Milwaukee Mafia: Mobsters in the Heartland. "Момчетата от Милуоки притежаваха "Grande Cheese" - национален производител и дистрибутор на сирене. Бизнесът им беше използван за пране на пари и през 50-те до 80-те години на миналия век имаше сериозни подозрения, че същите се занимават с внос на хероин, въпреки че никой от тях никога не беше обвинен в нищо", пише авторът.

Химикалки

  • Del Chemical е американска компания, която продава химикали на общините в Уисконсин, Невада и на още места в Америка. Шмит разказва, че собствениците му са били част от мафията, като са продавали писалките с 10% надценка, която след това са давали на кметовете като рушвет, за да им върви бизнеса. И нака, кметовете поръчвали повече химикали, отколкото са необходими на градовете им, защото колкото по-голяма е покупката , толкова по-голям е била и тяхната печалба.

Риболов

  • Според Шмит, американската мафия в Милуоки, която може би е най-новаторската група в организираната престъпност на Америка, е притежавала Margaret L - най-големият плавателен съд за риболов на риба тон в света през 1970 година. Авторът разказва, че всички са знаели, че лодката е била закупена с откраднати от мафията пари, но властите така и не успяват да го докажат.
"Лимонадената мафия в Португалия": Защо контрабандистите се насочиха към газираните напитки?

"Лимонадената мафия в Португалия": Защо контрабандистите се насочиха към газираните напитки?

Газираните напитки се оказват новата златна мина за контрабандистите в Португалия, която облага допълнително сладките питиета. Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем