Американският милиардер Франк Маккорт, който има бизнес в сферата основно на недвижимите имоти, заяви, че планира да сформира консорциум, който да купи американското подразделение на китайската социална мрежа TikTok, съобщи Bloomberg.

"Потенциалното придобиване на TikTok в САЩ разглеждаме като невероятна възможност да създадем алтернатива на сегашния технологичен модел, който е "колонизирал" интернет", се казва в изявлението на предприемача.

Маккорт заяви, че работи с инвестиционната банка Guggenheim Securities, адвокатската кантора Kirkland & Ellis и хора от академичните среди. Планът за закупуване на TikTok е подкрепен и от Тим Бърнърс-Лий, създател на World Wide Web (протокола www).

По данни на Forbes, към 15 май богатството на Франк Маккорт възлиза на 1,4 млрд. долара. Маккорт купува професионалния бейзболен клуб "Лос Анджелис Доджърс" през 2004 г., а осем години по-късно продава отбора за 2,2 млрд. долара - най-голямата спортна сделка по онова време. Получените средства Маккорт инвестира в недвижими имоти, спортни проекти, технологии и медии, чрез своята компания McCourt Global.

Милиардерът се оттегля от поста главен изпълнителен директор на McCourt Global през януари 2023 г., за да се съсредоточи върху проекта "Либърти" на стойност 500 млн. долара, в който предприемачът инвестира 100 млн. долара през 2021 г. Инициативата има за цел да се бори за "по-здравословен и по-справедлив интернет".

Как TikTok, стриймингът и облачните услуги детронираха торентите

Как TikTok, стриймингът и облачните услуги детронираха торентите

Преди години P2P споделянето беше отговорно за една трета от целия уеб трафик

По-рано бившият министър на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви създаването на група от инвеститори, също за придобиването на социалната мрежа TikTok. След като напусна министерския пост, той оглави инвестиционната компания Liberty Strategic Capital.

По информация на WSJ, ако сделката за TikTok се осъществи, то тя ще бъде оценена на не по-малко от 100 млрд. долара. За сравнение, приходите на TikTok в САЩ за 2023 г. са около 20 млрд. долара.

На 24 април президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, който ще забрани дейността на TikTok в страната, ако собственикът й - китайската технологична компания ByteDance - не продаде социалната мрежа в САЩ в рамките на следващите 270 дни, т.е. до края на годината.

В тази връзка WSJ написа, че Пекин е дал ясно да се разбере на ByteDance, че принудителната продажба на TikTok в САЩ не е желателна и че при така създалата се ситуация, по-предпочитаният вариант (за китайското правителство) е забраната в САЩ.

А от TikTok заявиха, че посоченият законопроект за забрана на социалната мрежа "нарушава правото на свобода на словото на 170 млн. потребители в САЩ".

TikTok се устреми към върха... но се самоунищожава

TikTok се устреми към върха... но се самоунищожава

Ще успее ли китайската социална мрежа там, където Instagram се провали с гръм и трясък