Скорошно проучване разкри сериозен риск за големите американски банки - проблемните търговски имоти - който се оказа дори по-голям, отколкото смятат регулаторните органи. Причината за това са заемите и срочните кредити, които те отпускат на инвестиционни фондове в недвижими имоти, пише Bloomberg.

Анализаторите смятат, че вниманието се фокусира основно върху балансовите кредити на банките, но не трябва да се изпада в заблуда, че при големите банки рискът е относително по-малък в сравнение с по-малките.

Факт е, че компаниите, които притежават, управляват или отдават под наем доходоносни имоти, са длъжни да изплащат големи дивиденти всяка година. А това означава, че те не разполагат с достатъчно парични средства и поради това вземат заеми от банките, на фона на общото "високо напрежение" в икономиката като цяло.

Защо американски милиардер, занимаващ се с недвижими имоти, иска да купи TikTok в САЩ

Защо американски милиардер, занимаващ се с недвижими имоти, иска да купи TikTok в САЩ

Кой е Франк Маккорт и на каква невероятна сума се оценява потенциалната сделка в САЩ

Проблемите в сектора на търговските имоти всъщност датират още от началото на пандемията, тъй като работата от дома доведе до бездействие на офисите, а високите разходи по заемите навредиха на инвестициите в жилищни сгради. Някои инвеститори реагираха, като започнаха да изтеглят парите си от тръстове, които пък ограничиха обратното изкупуване, за да запазят ликвидността си.

Паричните дефицити имат потенциала внезапно да натоварят капитала и/или ликвидността, което понякога убягва от вниманието на регулаторите. Ето защо в доклада се предлага те да отчитат по-добре експозициите на кредиторите към инвестиционни тръстове за недвижими имоти при провеждането на стрес тестовете на банковия капитал.

Сред най-големите банки в САЩ по пазарна капитализация единствено Morgan Stanley има най-висок обем на собствените си кредитни линии към компании за управление на недвижими имоти. И в абсолютно изражение рискът за Morgan Stanley е по-малък от този на конкурентите ѝ.

Изводът, който анализаторите правят в доклада си, е следният: тъй като кредитите за компании управляващи недвижими имоти нарастват много по-бързо, отколкото за другите кредитополучатели, банките би трябвало да им определят по-високи комисионни, за да компенсират риска.

Брокери: В момента наблюдаваме охлаждане при сключването на сделки с имоти

Брокери: В момента наблюдаваме охлаждане при сключването на сделки с имоти

Пред Money.bg говорят Мариан Гяурски и Веселина Стоева, съучредители на Асоциация за развитие на брокерите на имоти