5 години и три месеца в затвора ще прекара бивша ръководителка на програмите за многообразие на работното място във Facebook и Nike, която беше призната за виновна за присвояването на над 5 млн. долара, с които е финансирала луксозния си живот. Според прокуратурата Барбара Фърлоу-Смайлс е изградила сложна схема с подкупи, фалшиви фактури и измамни доставчици, пише Quartz.

"Издъних се", признава Фърлоу-Смайлс в писмо до съдията по делото си. Тя заявява, че през целия си живот е имала ангажимент да бъде глас на хората без права, но признава, че действията ѝ "наливат масло в огъня на липсата на ангажираност и атаките срещу усилията за многообразие на работното място".

Как Брюксел принуждава Meta да намали абонаментите за Facebook и Instagram в Европа

Как Брюксел принуждава Meta да намали абонаментите за Facebook и Instagram в Европа

Таксите за специалните планове без реклами и таргетиране могат да бъдат намалени наполовина

Адвокатът на Фърлоу-Смайлс, Филип Хамилтън, искаше условна присъда. Според него клиентката му бързо е паднала жертва на вътрешната култура на компанията и далеч не е била единствената, която е използвала служебни ресурси за лични цели, пише "Лос Анджелис Таймс".

38-годишната днес мениджърка между 2017 г. и 2021 г. е била водещ стратег и глобален ръководител по направленията "Ресурсни групи на служителите" и "Ангажираност с многообразието" във Facebook - важни звена в рамките на Diversity стратегията на компанията на Марк Зукърбърг.

Докато е била на този пост, Фърлоу-Смайлс е използвала служебни кредитни карти, за да плаща на съучастници за услуги, които те не са извършвали за Facebook. След това тя получавала от тях по-голямата част от парите.

Ново обвинение: Сам Банкман-Фрайд се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Ново обвинение: Основателят на фалиралата FTX се е опитал да подкупи китайски служители с поне $40 милиона

Причината - отключване на замразени сметки

Сред замесените в схемата са нейни приятели, роднини, бивши стажанти от предишно работно място, детегледачки, фризьор и неин университетски преподавател.

В един момент работодателите ѝ заподозрели нередност и се разделили с осъдената, която обаче бързо си намерила работа на подобна позиция - старши директор в Nike. Там останала до 2023 г.

Барбара Фърлоу-Смайлс се призна за виновна още в края на миналата година, като според актуалните изчисления на обвинението тя е присвоила над 4,9 млн. долара от Facebook и над 120 000 долара от Nike.

С парите тя финансирала охолен живот в три щата - Калифорния, Джорджия и Орегон.