Енергийна и застрахователна група "Еврохолд" България съобщи, че е подала арбитражно искане за над €500 милиона срещу Румъния в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) на Световната банка във Вашингтон. 

Българското дружество и неговият застрахователен клон - "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ), започнаха арбитражно производство поради предполагаемо неизпълнение на задълженията на Румъния по двустранния инвестиционен договор с България, включително предоставяне на справедливо и справедливо третиране на компаниите, съобщиха от "Еврохолд", цитирани от Romania Insider.

Припомняме, че двете компании търсят обезщетение с аргумента, че действията на румънските власти са навредили на дейността на застрахователната група в Румъния и са я унищожили напълно.

"Еврохолд": Срещу застрахователния ни бизнес в Румъния има координирана атака

"Еврохолд": Срещу застрахователния ни бизнес в Румъния има координирана атака

Дружеството твърди, че служители на регулаторите участват в опит за превземането му

През март 2023 г. финансовият регулатор на Румъния ASF оттегли лиценза за дейност на "Евроинс" Румъния и поиска започване на процедура по несъстоятелност. Месец по-късно румънски съд потвърди несъстоятелността на застрахователя и откри процедура по несъстоятелност.

През октомври миналата година "Еврохолд" и EIG изпратиха известие за спор до румънското правителство, търсейки извънсъдебно споразумение относно казуса с "Евроинс" Румъния. Букурещ обаче не се възползва от тази опция.

За последно акциите на "Еврохолд" се търгуваха в сряда, 22 май, когато затвориха на 1,54 лева на Българската фондова борса, показват данните на борсата.

Приходите на Еврохолд скочиха с над 4 пъти, след като придоби ЧЕЗ

Приходите на Еврохолд скочиха с над 4 пъти, след като придоби ЧЕЗ

Холдингът отчете рекордни постъпления през първото тримесечие на годината