Американският автомобилен производител Ford планира да отвори нов център в Букурещ, който ще предоставя услуги за цяла Европа. Дъщерното дружество на групата Ford Romania вече търси подходящи офис площи в румънската столица, съобщават Profit.ro и Romania Insider.

Според информацията компанията търси локация с площ около 10 000 квадратни метра, като там трябва да бъдат наети около 700 служители.

Към момента Ford има офис в Букурещ, който се занимава с търговската дейност на компанията.

Междувременно през април стана ясно, че компанията ще инвестира 300 милиона долара или 248 милиона евро в нов проект в Румъния. Той предвижда тя да започне да произвежда напълно нов модел лекотоварни автомобили в северната ни съседка.

Ford инвестира $300 милиона в Румъния, за да произвежда електрически лекотоварни коли

Ford инвестира $300 милиона в Румъния, за да произвежда електрически лекотоварни коли

Автомобилите ще имат още бензинова и дизелова версия

През 2023 година трябва да започне производството на бензинова и дизелова версия на модела, а година по-късно ще се появят и първите електрически возила.

Американската компания навлезе на пазара там през 2008 година с придобиването на 72,4% дял в Automobile Craiova. От тогава насам Ford е инвестирала над 2 милиарда евро в Крайова. Към момента там се произвеждат моделите Puma и EcoSport, а за компанията работят над 6000 души.

Междувременно през миналата седмица инженерното подразделение на производителя на луксозни автомобили отвори втори технологичен офис в съседна Румъния. Компанията Porsche Engineering има нова локация за развойна дейност, която се намира в Тимишоара.

Porsche отвори втори център за иновации в Румъния

Porsche отвори втори център за иновации в Румъния

До края на 2021-а там ще бъдат наети 50 души, а в бъдеще ще работят 200 служители