Американският автомобилен лидер Ford ще инвестира 300 милиона долара или 248 милиона евро в нов проект в Румъния. Той предвижда компанията да започне да произвежда напълно нов модел лекотоварни автомобили в северната ни съседка.

През 2023 година трябва да започне производството на бензинова и дизелова версия на модела, а година по-късно ще се появят и първите електрически возила, става ясно от официално съобщение на компанията, цитирано от SeeNews.

"Нашият план е тези нови лекотоварни автомобили в Румъния да отразят нашето плодотворно партньорство с местните доставчици, както и успехът на целия екип на Ford Craiova", посочва президентът на Ford Europe Стюарт Роули.

"С представянето на напълно електрическа версия през 2024 година Крайова ще се превърне в третата ни база в Европа, в която ще се произвеждат напълно електрически модели. Инвестицията там идва в контекста на вече обявени такива в Кьолн и в Коджеали в Турция", допълва още той.

Ford се готви да произвежда електромобили в Румъния

Ford се готви да произвежда електромобили в Румъния

Компанията има завод в Крайова

От производителя не посочват повече детайли около бъдещата производствена линия в Румъния.

Американската компания навлезе на пазара там през 2008 година с придобиването на 72,4% дял в Automobile Craiova. От тогава насам Ford е инвестирала над 2 милиарда евро в Крайова. Към момента там се произвеждат моделите Puma и EcoSport, а за компанията работят над 6000 души.

В средата на миналата година от Ford обявиха, че ще инвестират около 25 милиона евро или 30 милиона долара в нова производствена линия. Целта е в Румъния да се правят по-широка гама от автомобилни компоненти, които да бъдат изнасяни за другите заводи на групата на Стария континент.

Ford слага край на един от най-популярните си в Европа модели

Ford слага край на един от най-популярните си в Европа модели

SUV манията и електрификацията направиха Mondeo излишен в днешния свят