Акциите на германския автомобилен сектор може да се срине с 12%, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе мита само за "три лоши дни", казва Кристоф Шон, изпълнителен директор на Axioma.

Президентът на САЩ трябва да реши до този петък дали ще въведе мита върху вноса на автомобили от Европейския съюз. Въвеждането им със сигурност ще навреди най-много на Германия, традиционен двигател на растежа в еврозоната.

Според Шон, германският капиталов пазар може да се срине с шест процента, а автомобилният сектор - с до 12 процента. От началото на годината основният индекс DAX се е покачил с 14 процента, докато като цяло европейският автомобилен сектор - с 11 процента. Volkswagen и Daimler поскъпнаха със 7 и 15 процента съответно.

Тръмп заплаши да въведе 20 процента мита върху европейските автомобили още през 2018 г., като заяви, че търговският дисбаланс заплашва националната сигурност на САЩ. ЕС е най-големият износител на автомобили в света, а САЩ е най-големият вносител.

47 процента от брутния вътрешен продукт на Германия идва от износа. А голямата част от него е предназначен за САЩ и Китай.

ЕС се опита да избегне митата, като президентът Жан-Клод Юнкер бе във Вашингтон миналата година. Двете страни обаче все още не са започнали да обсъждат търговска сделка.

"Ако САЩ въведе мита върху вноса на автомобили от ЕС, може просто да забравите за досегашните икономически прогнози", смята Флориян Хенс, икономист в банка Berenberg.

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Държавният глава на САЩ има 90 дни, за да вземе решение