Скоро луксозната марка автомобили Bugatti може да бъде управлявана от хърватският производител на електромобили Rimac в партньорство с Porsche. За преговорите за прехвърлянето на бранда към джойнт-венчър, който двете компании могат да създадат, потвърдиха от германския гигант Volkswagen, собственик на Porsche.

Специализираният британски сайт Autocar потвърждава информацията, позовавайки се на думите на главния изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Диес. По неговите думи идеята включва не директната продажба, а отделянето на Bugatti от групата и прехвърлянето ѝ към съвместната компания на Porsche и Rimac.

Хърватската Rimac купува Bugatti от Volkswagen?

Хърватската Rimac купува Bugatti от Volkswagen?

По непотвърдена информация концернът от Волфсбург се е съгласил да се освободи от най-луксозния си бранд

Този коментар идва, след като преди време се появиха твърдения, че Volkswagen може да продаде контролния дял във френския производител на суперколи на Rimac след увеличаване на инвестициите на Porsche в хърватската марка.

Наскоро последната увеличи дела си в Rimac ново вложение в размер на 70 милиона евро. По този начин сега Porsche притежава 24-процентов дял в производителя.

По думите на Диес всъщност няма да има директно прехвърляне на луксозната марка към Rimac. Плановете са първоначално тя да бъде управлявана от Porsche, а след това тя да създаде джойнт-венчър с Rimac, който да е собственик на Bugatti.

Porsche инвестира още €70 млн. в Rimac

Porsche инвестира още €70 млн. в хърватски производител на електрически суперавтомобили

Твърди се, че източноевропейската компания може да придобие Bugatti

"Твърдението за прехвърляне на Bugatti в Rimac не е вярно", коментира Диес. "В момента Porsche подготвя партньорство и води преговори по него с Rimac", допълва той.

"Нещата все още не са финализирани. Това, което искаме да направим, е да прехвърлим отговорността за Bugatti към Porsche, а след това тя да създаде съвместна компания с Rimac, в която да има миноритарен дял", обяснява още ръководителят на групата на Volkswagen.