Китайската политика за "нулев Covid" заплашва да хвърли глобалните вериги за доставки в нов и още по-голям хаос с удължаването и увеличаването на локдауните в страната. За това алармират световни икономисти и представители на бизнеса, цитирани от международните агенции.

Ограниченията, наложени преди две седмици, бяха ограничени до Шанхай, но фабриките в близкия Куншан са принудени да затворят, след като локдауните бяха удължени. Това може да доведе до истинска катастрофа за глобалния бизнес, тъй като производителите в Куншан доставят компоненти за всички видове електронни устройства навсякъде по света.

Локдауните в Китай са глобален риск и пореден тест за световната икономика

Локдауните в Китай са глобален риск и пореден тест за световната икономика

Последствия вероятно ще бъдат големи

Около 500 товарни кораба вече са блокирани извън китайските пристанища, тъй като политиката на нулева Covid всява хаос.

Компанията Pegatron - основен производител на iPhone, спря дейността си в Шанхай и Куншан и това определено притеснява Apple.

"Локдауните буквално сякаш хвърлят бензин върху бушуващ огън, какъвто в момента е глобалната верига за доставки за Apple и други части от екосистемата на iPhone", коментира пред Thisismoney Дан Айвс - анализатор в Wedbush Securities.

На този фон поръчките са се увеличили още повече, но производителите се борят с това как да намерят достатъчно персонал. От своя страна, тези в Китай са изправени пред допълнителни локдауни, които блокират работата им.

Политиката на Пекин доведе до забавяне на работата на редица предприятия - от производители на раптопи, до фабрики за автомобили.

В момента в Китай 45 града и 373 милиона души са под локдаун.

Локдауните в Китай причиниха хаос на най-големия автомобилен пазар в света

Локдауните в Китай причиниха хаос на най-големия автомобилен пазар в света

През последните седмици в страната бяха блокирани няколко големи града и десетки милиони жители в тях