Непоколебимостта на Китай да унищожи напълно Covid-19 чрез поредно блокиране на големи градове и мегаполиси като Шанхай заплашва да нанесе сериозен шок за огромната икономика на страната. Всъщност, ефектите от тези действия ще бъдат глобални -  по-голямото напрежение върху  веригите за доставки и допълнителна инфлация са само една част от тях.

Шанхай е водещит финансов център на Китай. Той се намира под блокада от 12 дни и няма никакви признаци това скоро да приключи, пише CNN Business.

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

Над 20 000 банкери и търговци спят в офисите си в "китайския Wall Street" в Шанхай

На фона на поредния локдаун в страната заради Covid-19

Представителите на малкия бизнес вече силно засегнати, след като магазините и ресторантите бяха принудени да затворят. Големите компании също страдат.

Tesla, както и много китайски и тайвански производители, не са наясно кога могат да отворят отново фабриките си, а междувременно закъсненията на пристанищата се увеличават, а таксите за въздушен превоз се повишават Това, разбира се, оказва още по-голям натиск върху световната търговия.

Строгите ограничения на Китай разсеяха всички надежди, че страната може да облекчи подхода си за нулева толерантност към Covid-19.Очевидно средно положение няма, въпреки недоумението на голяма част от Европа и САЩ, предвид предимно леко протичащите случаи на вируса и многото регистирани заразени без никакви симптоми.

От месеци водещите медицински експерти в света твърдят, че вариантът Очикрон е толкова силно заразен, че локдауните срещу него просто не работят. Добрата новина е, че в масовия случай се изкарва леко, като това важи особено за ваксинираните, но и не само за тях. Именно поради тази причина в Европа и САЩ постепенно почи всички строги мерки срещу Covid-19 отпадат. Китай обаче очевидно има друго мнение.

Бизнесът страда

От миналия месец бяха въведени пълни или частични локдауни в около 23 китайски града. Те имат общо около 193 милиона жители или 13,6% от населението на Китай. Градовете допринасят за БВП на стойност $3,6 трилиона от икономиката на страната.

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Краткосрочните прекъсвания на веригата за доставки ще окажат въздействие върху китайската икономика като цяло

Към 8 април 2022 година най-малко 40 китайски компании са принудени да преустановят дейността си в Шанхай и други региони, според документите на фондовите борси в Шанхай, Шенжен и Пекин.

Междувременно, повече от 90 тайвански компании съобщиха, че операциите им в Шанхай и съседния град Куншан са били засегнати от блокирането.

Отварящи се рани

Световната банка и някои инвестиционни банки наскоро предупредиха, че щетите, причинени от политиката на Китай за нулев Covid тепърва ще нарастват. Световната банка дори намали прогнозата за растеж на Китай за 2022 година, като прецени, че втората по големина икономика в света сега ще нарасне с едва 5% - много по-ниско от миналогодишните 8,1%.

"Тази политиката на Китай за нулев Covid и то в условията на варианта Омикрон ще навреди на икономическата активност в Китай и ще има отрицателни последици върху останалата част от региона", подчертаха експертите от Световната банка в последната си икономическа актуализация за Източна Азия и Тихоокеанския регион.

Според много финансови анализатори, политиката на Китай в момента отново ще рефлектира и върху останалата част от света. Това ще стане чрез допълнителен инфлационен натиск върху стоки, внесени от Китай и нарастващи цени на въздушен превоз. Впрочем, след въвеждането на локдауните, цените на въздушните товари между Шанхай и Северна Европа вече са се увеличили с 43%.

Китай обяви локдаун за над 10 милиона граждани на Шанхай

Китай обяви локдаун за над 10 милиона граждани на Шанхай

Забранено им е да излизат навън за четири дни и започва масово тестване